Wat is ontbramen?

 

Ontbramen of afbramen is het verwijderen van scherpe randen en bramen die ontstaan na een machinale bewerkingen van plaatmateriaal. Dit proces geeft het metaal een gladde afwerking, verbetert de veiligheid en latere bewerkbaarheid van het werkstuk. Bijvoorbeeld bij het lakken van plaatdelen.

Wie in de metaalsector actief is kent ongetwijfeld de vervelende metaal braam: een verticaal opstaand randje rond de snijranden van het metaal. Dit wordt veroorzaakt door verschillende koude metaalbewerkingen zoals: stansen, ponsen, zagen en vijlen. Daarnaast zorgen warme metaalbewerkingen zoals smeden, gieten, lassen en laser of plasma snijden ook voor ongewenste bramen en oneffenheden. Door het ontbramen van bijvoorbeeld metaal, staal, RVS inox en aluminium worden deze materialen terug glad gemaakt. Hoe dan ook, ontbramen wordt steeds belangrijker. Elke braam die nog op een component staat is een potentieel gevaar, ongeacht aan welke sector u levert.

Afbramen vs ontbramen

Wat is het verschil tussen afbramen en ontbramen? Helemaal niets. Afbramen en ontbramen betekenen net hetzelfde. In Nederland spreekt men eerder over afbramen, maar in België dan weer over ontbramen. Beide woorden hebben de volgende betekenis: het verwijderen van scherpe recht opstaande randjes die vastzitten aan het metaaloppervlak. De braam ontstaat bij bewerken plaatmetaal en bevindt zich hierdoor voornamelijk aan de snijranden.

 

Wat is een ontbraammachine?

Bramen verwijderen gebeurt machinaal. Idealiter op een machine met schuurband en borstels. Een ontbraammachine wordt gebruikt om alle oppervlakteruwheden te verwijderen, maar ook om die net aan te brengen op het metaaloppervlak. Doormiddel van verschillende schuurbanden te gebruiken op een breedband schuurmachine kunnen bepaalde ruwheden op het metaaloppervlak bekomen worden. Dit kan naar uw eigen gewenste ruwheidswaarde of Ra waarde. Hiervoor wordt meestal 1 of meerdere Scotch Brite schuurbanden gebruikt.

Waarom ontbraammachine kopen?

  • Sterkere concurrentie positie in de markt.
  • Voorspelbaarder machineplanning en -kost.
  • Besparing van plaats in een beperkte werkruimte.
  • Financieel voordeel door toegenomen productiecapaciteit.
  • Verbeterde en consistentere kwaliteit van de werkstukken.
  • Arbeiders krijgen meer tijd voor kwaliteitscontroles.

uw proces. onze zorg.

VG Machines ontwikkelt en bouwt in België ontbraammachines voor plaatmetaal waarmee een optimale productie wordt gegarandeerd. Onze focus ligt op een constante, hoogwaardige afwerkingsgraad en kosten efficiëntie. Het afbramen of ontbramen van metalen zoals staal, aluminium en rvs inox bespaart kosten en ontlast de werknemers. Het verwijderen van bramen kan automatisch en op meerdere werkstukken tegelijk dankzij de brede doorvoerband. De machines worden voorzien van verschillende bewerkingsstations waardoor verschillende ontbraamgereedschappen kunnen worden gebruikt. De metaal schuurmachines kunnen voorzien worden van zowel verschillende schuurbanden, multi roterende borstels, cilindrische borstels en topborstels. Door een combinatie hiervan zijn meerdere bewerkingen in 1 machine doorvoer mogelijk zoals kanten breken en afronden. De ontbraammachine zal dan niet enkel bramen verwijderen, maar ook een perfecte oppervlakteafwerking aanbrengen. Omdat onze breedbandschuurmachines voor metalen ook een perfect afgewerkt product garanderen spreken we ook over finishing machines.

 

VG Ontbraammachines

VG Machines biedt stand-alone machines voor het afwerken van plaatwerk die eenvoudig te integreren zijn in diverse plaat verwerkende en metaalbewerkingsbedrijven. Onze oplossing dient de benodigde arbeidstijd te reduceren, de veiligheid van de werkomgeving te vergroten en esthetische- en kwaliteitseisen moeiteloos te behalen. Benieuwd welk ontbraamproces voor u werkt? Mail ons voor onze gratis expertise. Wij streven naar optimale klanttevredenheid doormiddel van korte levertijden en een persoonlijke (na) service.