3 Tips voor uw procesoptimalisatie

3 Tips om uw ontbraamproces te optimaliseren

In veel productieprocessen is het ontbramen van metalen componenten van cruciaal belang voor het totale proces, omdat het de productiviteit en kwaliteit kan beïnvloeden, die beide van invloed zijn op het eindresultaat. Ontbraamd plaatmateriaal helpen de assemblage van onderdelen te vereenvoudigen, terwijl ze ook zorgen voor een grotere sterkte van de randen - en, in sommige gevallen, een meer uniforme afwerking.

Als uw werkstukken een groot aantal bewerkingen vereisen, is het zeker een reden te meer om een omschakeling van handmatig naar geautomatiseerd ontbramen te overwegen. Vooral bij hoog-volume productietoepassingen waar het handmatig ontbramen van onderdelen moeilijk en tijdrovend is.

Dus hoe kunnen bedrijven zorgen voor optimalisatie in de automatisering van een ontbraamproces? Wij lijsten alvast enkele ultieme werkwijzen op om kostenbesparende resultaten te boeken en uw productiviteit te verbeteren.

Tip 1: Beperkt zoveel mogelijk variaties in uw werkstukken

Bramen zijn opstaande randen of scherpe stukjes materiaal op het onderdeel die op verschillende manieren kunnen ontstaan tijdens het fabricageproces. Ze worden meestal geproduceerd door gereedschappen die gebruikt worden in het upstream proces, zoals tijdens CNC bewerkingen of het vormen en lasersnijden van plaatmetaal. Het ontbraamproces verwijdert deze stukjes en maakt ruwe randen glad

Juist omdat de verschillende soorten gebruikt verspanend gereedschap ook slijten kunnen de bramen met der tijd ook ruwer worden. Omdat de kwaliteit van het gereedschap invloed heeft op de geometrie van een braam en zijn worteldikte.

De eerste belangrijke stap is dan ook uw upstream proces zoveel mogelijk te stabiliseren doormiddel van uw verspanend gereedschap op tijd te vervangen of bij te slijpen. Hierdoor wordt tijdens het ontbraamproces de variatie van de inkomende werkstukken flink verminderd. Wat resulteert in verbeterde kwaliteit van uw afgewerkt product als ook de levensduur van de ontbraammachine.

Tip 2: Begrijp de materialen en onderdelen

Het materiaaltype en de vereisten van het afgewerkte stuk hebben een invloed op het ontbraamproces. Bepaalde materialen, zoals roestvrij staal, zijn nu eenmaal moeilijker te ontbramen dan gietijzer of aluminium. Wanneer materialen een grotere agressiviteit vereisen om goed te kunnen ontbramen, is het noodzakelijk om langere bewerkingstijden en schuurmiddelen met grovere korrels te gebruiken.

Daarnaast hangt de keuze van het juiste ontbraamgereedschap ook af van de specificaties voor oppervlakteafwerking, randafwerking en randradius. Hou rekening dat verschillende toepassingen ook verschillend ontbraamgereedschap vereisen. Zo gaan we in een eerste bewerking de verticaal opstaande braam gaan verwijderen met een schuurband, vervolgens de scherpe randen verwijderen en een radius aanbreng met roterende topborstels en tenslotte het werkstuk gaan opschonen en voorzien van een lijnfinish met behulp van een scotchbrite schuurband. Deze verschillende bewerkingen kunnen geautomatiseerd worden in één enkele machinedoorgang.

➤ Ontdek onze machinale oplossing

Tip 3: Kies de juiste machine instellingen

Het opzetten van een efficiënt ontbraamproces vereist ook het selecteren van de juiste operationele instellingen. De richting van het werkstuk, de doorlooptijd en het motorvermogen zijn allemaal belangrijke overwegingen in het procesontwerp.

Het makkelijk en efficiënt bereiken van de bramen is een veel voorkomende uitdaging, vooral bij plaatmateriaal met interne contouren of een wisselvallig reliëf. Hierbij is het aangeraden om met flexibele lamellen schuurborstels te werken. Door hun groot aanpassingsvermogen aan zowel interne en externe contouren, bramen, boringen, en uitsnedes wordt geen enkele braam over het hoofd gezien. Een goede machine instelling zorgt ervoor dat de lamellen borstels ongehinderd en loodrecht toegang hebben tot de volledige oppervlakte van het werkstuk.

Het ene metaal is het andere niet … Zoals al eerder vermeld is het noodzakelijk het materiaaltype te begrijpen. Want het metaal vereist een intensievere afwerking dan een ander. Dit beïnvloedt de doorlooptijd in de machine. Hou hier dus rekening mee tijdens het instellen van de transportbandsnelheid.

Het is belangrijk dat de motor voldoende vermogen heeft voor het beoogde werk. Wanneer een gereedschap onvoldoende vermogen heeft, zal de motor vastlopen onder de belasting met een lager toerental en slechte resultaten opleveren. Een kwalitatieve machine is daarom goud waard!

Ontbramen optimaliseren

Geautomatiseerd ontbramen kan aanzienlijke voordelen bieden, waaronder lagere kosten en verbeterde procesconsistentie, in een reeks van productietoepassingen. Het volgen van deze stappen kan helpen om het proces te optimaliseren voor efficiëntie, kwaliteit en productiviteit.