Het juiste schuurgereedschap
Hoe het juiste schuurgereedschap kiezen voor uw plaatmetaal
Verschillende materialen en toepassingen vereisen verschillende schuurmiddelen. Maar hoe kiest u het juiste gereedschap? In deze blog geven we u een inleiding over het geschikte schuurmateriaal voor uw gewenste toepassing.
Het gebruik van de juiste soort schuur- en slijpmiddelen bij specifieke toepassingen wordt vaak over het hoofd gezien. Nochtans zijn dit uiterst belangrijke gereedschappen, onmisbaar in elke machinewerkplaats! Slechte lasvoorbereiding, tijdrovende afbraambewerkingen, oppervlaktekwaliteiten die niet voldoen aan de beoogde specificaties zijn slechts enkele van de problematische resultaten bij het gebruik van het verkeerde schuurmiddel.
Maar met duizenden productopties kan het kiezen van de geschikte schuurband, topborstel of schijf voor deze fundamentele stap in de plaatbewerking heel uitdagend zijn. En aangezien ontbramen, finishen en polijsten vaak de laatste bewerking is voor veel werkstukken, kan het gebruik van het verkeerde slijpmiddel een zeer dure vergissing zijn.
Gebruik de juiste slijpkorrel voor uw werkstuk
Ondanks de grote veelzijdigheid aan vormen, korrels en beschikbare type schuurmiddelen, kunnen we ze gaan groeperen in ofwel gebonden schuurmiddelen (borstels), gecoate schuurmiddelen (schuurpapier, banden en schijven) of niet-geweven schuurmiddelen ( flapborstels). Al deze schuurmiddelen werken op dezelfde manier, waarbij in principe scherpe, puntige stenen worden gebruikt om metaal van een werkstuk te verwijderen.
Het materiaal en de vorm van het werkstuk zijn bepalend bij het bepalen voor het te type straalmiddel dat moet worden gebruikt. In het algemeen vereist aluminium een ander slijpmiddel dan ijzer, en ijzer heeft dan weer een ander slijpmiddel nodig dan staal. Hoe weet u of u het juiste slijpmiddel voor de klus hebt? De hoeveelheid te verwijderen materiaal speelt hierin een rol. Voor de voorbereiding van lasnaden zijn grovere slijpmiddelen nodig, terwijl voor nabewerkingen fijnere slijpmiddelen noodzakelijk zijn. Voor beide kan een ander type schuurmiddel nodig zijn, ongeacht het materiaal van het werkstuk.
Voor de meeste onderdelen vallen deze "korrels" in een van de volgende categorieën:
Aluminiumoxide
Aluminiumoxidekristallen, ook bekend als korund, zijn verkrijgbaar in wit, roze en bruin, en verschillen vooral in hardheid en zuiverheid. Aluminiumoxide is een van de meest gebruikte slijpmiddelen en biedt een kosteneffectieve, voorspelbare oplossing voor een breed scala van toepassingen.
Siliciumcarbide
Siliciumcarbide kristallen zijn hard, dun en zeer scherp - de enige materialen die harder zijn dan siliciumcarbide zijn diamant en kubisch boornitride. De snijgrage siliciumcarbidekorrel geeft het oppervlak van de werkstukken een glanzende afwerking. Helaas maken de hardheid en vorm van deze korrel het ook broos, dus hoewel het snel snijdt, heeft het ook de neiging om iets sneller af te breken dan andere slijpmiddelen, vooral onder extreme krachten. Siliciumcarbide slijpmiddelen zijn dus het meest geschikt voor nabewerkingen zoals het opschuren van aluminium en roestvast staal.
Zirkoniumkorund
Zirkoniumkorund is eigenlijk aluminiumoxide dat gehard is met zirkoniumoxide. Dit maakt het tot een van de meest slijtvaste slijpmiddelen. Ideaal geschikt voor het langdurig bewerken van hardere staalsoorten. Door het zelf slijpende effect van het zirkoniumkorund, gecombineerd met de hoge hardheid en scherpte van de slijpkorrel, bereikt dit gereedschap een hoge verwijderingsgraad en een lange levensduur. Het biedt de uitstekende oplossing voor het ontbramen van plaatmateriaal waar een sterkere afronding van de randen vereist is. Vooral toepasbaar op harde en taaie materialen zoals roestvrij staal.
➤ Ontdek meer over ons gamma aan premium schuurschijven en schuurborstels
5 Uitgewerkte tips voor het werken met slijpmiddelen
De keuze van slijpmiddelen is complex en moet niet te licht worden opgevat. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten bij het kiezen.
- Kijk uit voor "goedkope" schuurmiddelen. Dit is zelden een koopje en zal alleen maar leiden tot meer slijtage, hogere arbeidskosten en mogelijk afgedankte onderdelen.
- Indien je twijfelt, gebruik je beter een fijnere korrel tijdens de opstart. Je kan achteraf nog altijd voor een grovere korrel gaan. Als de korrel bij de opstart te grof is, het zal een te ruw oppervlak creëren dan gewenst. Dit proces achteraf omkeren is eveneens zeer tijdrovend en zal de productietijd laten toenemen wat resulteert in een kleinere winstgevendheid van het werk.
- Wees consistent in het gebruik van elk slijpmiddel. Ontwikkel een procesplan dat een balans vindt tussen doorloopsnelheid en werkstukkwaliteit. En houd u er ook aan.
- Maak tijd vrij om elk nieuw schuurmiddel te testen om te bepalen hoe lang het zou moeten meegaan en hoeveel materiaal het kan verwijderen in een bepaalde periode. Documenteer deze waarden als onderdeel van uw werkinstructies. Wees niet bang om iets nieuws te proberen.
- Als u een schuurmiddel te lang gebruikt, leidt dat tot een onvoorspelbare productkwaliteit. Maar een schuurmiddel niet lang genoeg gebruiken kan leiden tot hogere kosten wanneer het voortijdig wordt weggegooid.
Dus als u de volgende keer een onderdeel wilt schuren of polijsten, pak dan niet zomaar de schuurband met korrel 80 dat in eerste instantie voorhanden is. Overleg in plaats daarvan met uw leverancier wat het beste is voor uw toepassing.
Vond je dit artikel interessant?
Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief
Abonneer je nu op onze online nieuwsbrief en ontvang eenvoudig via mail onze exclusieve content en kostenbesparende tips uit de praktijk. Mis dit niet!
Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring te optimaliseren. Door deze website te gebruiken stemt u in met ons privacybeleid
Ok, ik snap het